Új tartályos félpótkocsi Near Infra-Red (NIR)-vel

A félpótkocsi gyártó D-TEC bemutatta az új tartályos félpótkocsiját, melyben Near Infra-Red (NIR) érzékelő van. Ez az érzékelő valós időben méri az ásványi anyag mennyiségét a szállított trágyában vagy biogáz rakományban, például nitrogén, foszfát, és kálium.

A D-TEC közel két és fél éve dolgozik a Near Infra-Red (NIR) -vel felszerelt tartályos félpótkocsiján. A D-TEC hamarosan befejezi a fejlesztést és az engedélyeztetést a NIR kísérleti projektjén. Túl vagyunk több mint 2300 tesztszállításon, 15%-os nitrogént és 20%-os foszfátot vizsgáltunk. A száraz- és képlékeny anyagok összetételét még nem sikerült pontosan megmérni, de úgy tűnik hogy a helyes irányba haladunk.

Valós idejű tápanyag-összetétel

Ez az innovatív NIR rendszer az IAA-ban ellenőrizhető. Gerrit van Vlastuin elmagyarázza hogyan működik a rendszer: „A trágya összetételét a tartályban lévő mintavevő csőben lévő Near Infra-Red (NIR) érzékelő méri, lehetővé téve a trágyában lévő összetevők (nitrogén, foszfát) valós időben történő kimutatását. A különböző tápanyagok összetétele (beleértve a nitrogént, foszfátot, káliumot) a szuszpenzióban szignifikánsan eltérő lehet úgy a különböző állatfajok között mint egyetlen szuszpenzióban. A NIR érzékelővel ellátott D-TEC trágyaszállító tartályos félpótkocsi a végfelhasználók számára lehetővé teszi a trágya összetételének az előrejelzését valós időben. A tápanyagokat addig adagolhatjuk amíg a megfelelő nitrogén-, foszfát- és kálium mennyiséget el nem érjük. Ez azt jelenti hogy a felhasználó egy parcella teljes trágya igényét egyetlen alkalommal kihordhatja.”


A Near Infra-Red (NIR) költségmegtakarítást eredményez
Sok gazdálkodó az állati zaggyal trágyázza a földjeit, növényeit. Ez a műtrágyához képest jelentős gazdasági előnyökkel járhat. Végül is a műtrágyát meg kell fizetni, ugyanakkor olyan állati trágyát is beszerezhet amelyért akár még bevételre is szert tehet. A szuszpenzió Near Infra-Red (NIR) -vel előzetesen történő elemzése megkönnyíti a pontosabb trágyázást. Ez hektáronként 30-60 euró közötti megtakarítást eredményez azon gazdálkodók számára akik már használják a zagyot. A mesterséges műtrágyával trágyázó gazdálkodó számára még nagyobb, akár 140 euró hektáronkénti extraprofitot jelent.

Szigorúbb európai jogszabályok

Végül Gerrit van Vlastuin újabb ötletet szeretne adni minden európai gazdálkodó számára: „Jelenleg több európai ország szigorítja a trágyaszállításra vonatkozó jogszabályokat. A D-TEC-nek már jó ideje sikerült létrehoznia az ADR (Automatic Data Registration) rendszert. Ez a rendszer összekapcsolja a teljes szállítási dokumentációt az üzleti adminisztrációval és a szállított anyag összetételével.